Activiteiten | Wat is er in de Bibliotheek te doen?

BiebCollege: Zijn we echt zo gepolariseerd?

BiebCollege: Zijn we echt zo gepolariseerd?

Wegblokkades en klimaatprotesten, geschreeuw op sociale media, verruwing van het debat in de Tweede Kamer; Nederlanders lijken steeds verder uit elkaar te staan. Maar zijn we wel echt zo gepolariseerd als we denken? En hoe gaan we het gesprek aan in een context van wij/zij denken?

Polarisatie

In dit biebcollege geeft sociaal psycholoog Namkje Koudenburg uitleg over verschillende vormen van polarisatie. Ze laat zien dat over de grote linie, de meningsverschillen tussen Nederlands de afgelopen 40 jaar niet zijn toegenomen. Mensen dènken echter wel meer gepolariseerd te zijn, en denken daarbij meer in termen van wij/zij. Ook al zijn de meningsverschillen niet groter geworden, het zìen van polarisatie heeft wel degelijk invloed op de manier waarop we met elkaar in gesprek gaan.

Wisselwerking

In dit college gaat dr. Koudenburg in op de wisselwerking tussen alledaagse gesprekken over maatschappelijke onderwerpen en polarisatie in de samenleving. Hoe beïnvloedt het zien van polarisatie in de maatschappij onze alledaagse gesprekken over, bijvoorbeeld, zwarte piet of het eten van vlees? En hoe kan dit escaleren tot een conflict waarin het standpunt van de ander als moreel verwerpelijk wordt gezien? En omgekeerd: Hoe kan de manier waarop we deze gesprekken voeren de polarisatie versterken? Waarom biedt de online omgeving extra vruchtbare grond voor polarisatie en conflict? 

Met deze inzichten probeert ze antwoord te krijgen op één centrale vraag: hoe komen we weer tot een open gesprek?

Namkje Koudenburg

Namkje Koudenburg is universitair hoofddocent sociale psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

BiebCollege  

Acht keer per jaar is er een BiebCollege in Bibliotheek Hengelo met steeds een maatschappelijk relevant onderwerp. Verwacht elke keer een frisse en bevragende kijk op een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Maxim Februari, Mirjam Kaijer, Herman Pleij en Fokke Obema waren eerder al te gast.

Aanmelden

Onderaan deze pagina kun je jouw kaarten kopen. Een kaart voor bibliotheekleden kost €7,50 en is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop, als je geen lid bent van de Bibliotheek ben je ook van harte welkom, een kaartje kost dan €10,-. De inloop is vanaf 19:30, het BiebCollege start om 20:00 tot 21:00, daarna is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Datum dinsdag 28 mei 2024
Tijd 20:00 tot 22:00 uur
Waar Bibliotheek Hengelo Stad
Thema Biebcollege
Prijs
Leden € 7,50
Niet-leden € 10,00